Säkerhet kring fritöser

Fritös

Idag är det vanligt med en fritös i våra svenska kök vilket jag kan förstå med tanke på all smarrig och krispig mat man kan laga. En airfryer har också blivit en populär köksmaskin som har liknande egenskaper som en fritös fast med mindre olja. Men som en konsekvens så blir inte resultatet lika krispigt och bra med en airfryer i jämförelse vilket gör att enligt mig så är fritösen överlägset bäst till den här typen av mat.

Säkerhet Fritös

En fritös är en behållare där man värmer upp olja till runt 140 – 200 grader där man via en metallkorg placerar sina råvaror och lägger ned i fritösen. Man kan fritera mycket men de vanligaste recepten som många vid en första anblick tänker på är nog pommes frites och friterad kyckling.

Ref : Fritös – Wikipedia

Säkerhet

Men att laga mat med varm olja kan vara riskfylld och kan till och med vara ganska farligt om man inte hanterar det på rätt sätt. Att få kokhet olja på sig kan skapa brännskador. Därför tycker jag att det är viktigt att ha respekt för fritösen, speciellt om man har barn i hemmet.

I restaurangbranschen är det vanligt att anställda får en ordentlig genomgång om säkerhet just kring fritösen och eventuella åtgärder ifall man spiller olja eller att en brand uppstår. Många försäkringsbolag har också krav på restauranger som innehar fritös då det ska finnas säkerhetsutrustning att tillgodose.

Men nu befinner vi oss i hemmet där fritöserna ofta är i en mindre storlek men det finns ett par bra saker att tänka på som kan öka säkerheten.

Ny till fritös

Om man är helt ny till fritering och att laga mat med varm olja så är det viktigt att ha respekt för den här typen av matlagning. Om fritösen är sprillans ny så läs gärna igenom instruktionsboken en extra gång för att försäkra dig om hur alla funktioner och knappar fungerar.

Bra saker att tänka på

  • Jag brukar alltid se till att jag har mycket frigjord yta kring fritösen, om jag skulle riskera att spilla olja så är det inga närliggande värdesaker som kan ta skada utan det är köksbänken som tar skadan.
  • Se till att fritösen står stabilt mot underlaget, de flesta modeller har någon form av stabiliserande anordning som gummifötter eller liknande som står stabilt emot underlaget.
  • Ha nära tillgång till en köksvask med rinnande vatten så man kan skölja direkt om man skulle hamna i kontakt med frityrolja.
  • Om man har barn i hushållet, prata gärna med dina barn och få dom att förstå att frityrolja kan vara livsfarligt.
  • När man har arbetat klart med fritösen så måste man låta oljan svalna innan man gör något med den. Häll absolut inte ner den rakt i vasken då det kommer att skada rören.

Om det värsta skulle hända och oljan antänds så lägg på locket, stäng av fritösen och dra ut kontakten. Släck aldrig brinnande olja med vatten utan använd brandsläckare eller släckningsfilt vid eventuell brand. Se därför gärna till att det finns brandsläckare eller eventuellt en släckningsfilt till hands.