Vilken stekpanna ska jag välja?

Att laga mat idag är inte alls vad det var för 20-30 år sedan. Det finns en hel drös med olika produkter och det kan vara väldigt svårt att veta vad man egentligen ska välja och vad som är bäst för vilket tillfälle. Jag får ofta frågor om detta från vänner och familj så nu tänkte jag att det är dags för mig att dela med mig lite av den kunskapen jag har inom detta. Förhoppningsvis lär ni er ett och annat.

Hur väljer jag stekpanna?

När det kommer till att välja rätt stekpanna så finns det en del olika kriterier att kolla på. Jag har valt att fokusera på nedanstående:

  • Materialet på stekpannan
  • Storleken på stekpannan
  • Tyngden på stekpannan
  • Pris

Det finns tyvärr ingen stekpanna som är topp poäng inom alla områden då t.ex. en gjutjärnspanna kommer vara betydligt mycket tyngre än en panna i teflon.

Materialet på stekpannan

För inte alltför många år sedan så var det primärt gjutjärnspannor man kunde hitta i våra kök. Som tur är så har vi utvecklats och nu finns det en rad med olika material. Det kanske mest populära på marknaden idag är rostfritt stål.  Låt oss dyka lite djupare inom materialet.

Stekpanna i gjutjärn

Som skrivet ovan så var detta den allra vanligaste typen av stekpanna i väldigt många år. Dessa pannor har en extremt bra hållbarhet. De kan hålla i över 50 år ifall du sköter dessa med den kärlek de förtjänar. Vore det inte fint att kunna dela med sig av sin panna till sina barn en vacker dag?

Gjutjärn tål värme extremt bra och du kan få upp dom i väldigt höga temperaturer vilket gör dessa till optimala stekpannor för exempelvis kött.

En stor nackdel med dessa pannor är att du inte kan köra dessa i diskmaskinen. Du bör heller inte använda dig utav diskmedel när du tvättar dem utan här är det varmt vatten som gäller.

Gjutjärnspannor är även rejält mycket tyngre än de andra materialen.

Stekpanna i rostfritt stål

Dessa är de pannorna som tagit över marknaden på senare åren. Anledningen är enkel. Dessa är billiga att tillverka och därför kan du köpa dessa för en väldigt liten summa pengar. De är extremt lättskötta och du kan till och med köra dem i diskmaskinen utan att de går sönder. Skulle de gå sönder behöver du bara gå till butiken och köpa en ny för någon hundring.

Dessa pannor har oftast en väldigt bra non-sticky beläggning vilket gör att mat inte kommer bränna fast medans du lagar. Detta är vad som verkligen underlättar hela rengöringen utav dessa.

Stekpanna i aluminium

Precis som de rostfria så är aluminium ett material som är väldigt billigt. Detta är också en av de vanligaste typerna du hittar hemma hos folk.

Aluminium är ett ganska mjukt material så du bör ej använda för hög temperatur när du lagar mat på dessa. I värsta fall kan de vridas och ändra form vilket är allt annat än bra.

Du bör även undvika att köra dessa pannor i diskmaskinen av precis samma anledning.

 

Slutord

Jag hoppas att du lärt dig lite utav detta inlägg. Det finns en hel värld att dyka in i och i senare inlägg hoppas jag att jag kan dela med mig lite mer utav detta.

Om du är mer intresserad utav köksutrustning så skulle jag kolla in https://mittikoket.se